Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MR

Každý socialista, který pochopí ekonomii, přestane být socialistou.

1 0
možnosti
JR

Kdysi jsem se bavil s jedním lékařem z USA a ten mi řekl: "Musel bych se stydět, kdybych měl platit stejné daně jako moje uklízečka".

Že i tam mnohdy platí, že čím bohatší člověk či firma, tím menší ve skutečnosti platí daně, je ovšem věc jiná. Taková uklízečka nemá zdaleka takové možnosti odpisů jako úspěšný lékař:-) Což souvisí s Vaším bodem číslo tři.

Mimochodem, v některých státech USA, jak jistě víte, dosahuje progresivní daň až padesáti procent. Občas to zmiňují i např. hokejisté v NHL - "Když jsem hrál tam a tam, bral jsem sice o milion dolarů ročně víc, ale taky jsem platil mnohem vyšší daně, takže teď, když hraju v jiném státě, mám sice plat nižší, ale fakticky jsem na tom líp."

Ale to jen tak na okraj.

0 0
možnosti
MR

To je právě ale ta Lafflerova křivka. Většinou to dopadne tak, že se zdaňují výše vydělávající zaměstnanci, a to dost krvavě, třeba to tak bylo za Špidly, dlouhodobě to vede k úpadku, proč vydělávat víc, že, radši si bokem něco přikrást hotově. Proto taky byli často řidici vypláceni na ruku, nebo obchodáci přes cesťáky apod.

0 0
možnosti
JR

J58a25n 67R39á92ž

13. 4. 2021 10:15

Ad "sociální solidarita" : Sociální solidarita je zcela přirozeným jevem, nejenom u lidí. Ale objektem této solidarity, aby měla prvky spravedlnosti, musí být jen ti, kdo se o sebe z objektivních důvodů nemohou postarat sami. To jest zdravotně hendikepovaní a senioři. Sociální politika (nejenom) naší vlády už není prvkem sociální solidarity, ale prvkem sociální korupce, což se sociální spravedlností společného nemá nic.

PS. Švédsko i USA mají progresivní daňový systém, ale principiálně rozdílný. Ten Americký je spravedlnější a takový bych podporoval. Ovšem otázkou je, jak dlouho ještě spravedliý bude po tom, co "progresivní" politici plně ovládnou USA.

3 0
možnosti
AK

Myslím, že jste věc nepochopil.

Nejde o nadměrné zdanění bohatých (a firem).

Ale o odstranění příliš nízkého současného zdanění uvedených.

0 0
možnosti
Foto

Vám současná progresivní daň nestačí?

0 0
možnosti
JZ

Souhlas a zasloužená karma R^:-)

2 0
možnosti
JS

Znáte daňový systém na př. v USA nebo v GB?

1 0
možnosti
Foto

i ve Švédsku to tak kdysi bylo, že na jejich proslulé sociální výdobytky museli nejvíc danit bohatí.

0 0
možnosti
JK

problem neni nasytit chude, problem je nasytit ty bohate ...

2 1
možnosti
Foto

Ve svobodné společnosti, není problém ani jedno.

7 0
možnosti
VK

tato ekonomická dogmata bohužel socialistům nevysvětlíte.

8 0
možnosti
IH

Kdyby je pochopili, tak nebudou socialisty.

1 0
možnosti
  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6582x
Ekonom, vysokoškolský pedagog, podnikatel, politik, filantrop, otec a letec. Ředitel několika institucí podporujících podnikání v ČR. Úspěšný podnikatel napříč obory.

Seznam rubrik