Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Dvě poznámky:

1) Mnohem lepší strategií podpory nezávislé střední třídy je nechta ji prostě podnikat/pracovat. Už teď se ukazuje, že přísné restrikce nás nestaví ve srovnání s ostatními do lepší situace v epidemii,

2) Obrvoský rozdíl v dotování malých podniků mezi Německem a námi je nikoli v částcě, ale v byrokracii a hrozbách s dotacemi spojenými. Zatímco v Německu často jde o jednoduché podání, rychlou prověrku na zákaldě vzájemné důvěry při vědomí, že omyly jsou v takové situaci běžné, český úředník stráví nekonečný čas stanovováním podmínek, aby zabránil čekým vyčůránkům to zneužít. Ti poctiví se potom musejí bát každé sebemenší formální chyby, která způsobí nejne to, že budou muset za tři roky při kontrole z FÚ všechno vrátit, ale navíc zaplatí pokutu, budou mít ostudu u všech svých obchodních partnerů, pokud to rovnou neskončí trestním oznámením. V praxi si živnostník raději veme úplně obyčejný úvěr u své banky a má klid.

0 0
možnosti
JJ

Nedivte se, pane inženýre, že ekonom je pro mne poslední dobou téměř sprosté slovo. Kam asi by, podle vás vedlo, kdyby měl stát sanovat všechny náklady, které VŠEM podnikatelům vznikly v důsledku současné vyjímečné situace. Pokud vás to na té vaší vysoké škole nenaučili, tak vám to tedy řeknu, já, sedlák, akademicky nevzdělán. ke státnímu bankrotu, k naprostému chaozu a zhroucení státní správy. To samozřejmě pomíjím takové detaily, že když uvádíte opatření v SRN, tak OSVČ a "malé firmy", mohou fungovat za naprosto jiných legistlativních podmínek. OSVČ ručí svým majetkem, malá firma může být i sro, že ano. Takže způsoby řešení těch problémů moho být naprosto odlišné. Mimo to, míra postižení je u různých druhů podnikání opravdu diametrálně jiná! Takže vyřešit vše nějaký "jednoduchým, univerzálním zákonem", je prakticky nemožné. No a to naprosto pomíjím, že nejvic jsou slyšet ti, keří se celou dobu zaklínají svou "pravicovostí", ale vypadá to, že teď jsou mezi prvními, kteří nejvíce natahují ruku. Stydím se za tuto naši dnešní "jakožepravici".

0 0
možnosti
JJ

...náklady a ztráty...

0 0
možnosti
PA

P31e60t91r 96A33l64t56m30a41n

26. 3. 2020 18:13

V holdingu Agrofert je přibližně 200 firem, kterých se krize příliš nedotkne - zemědělská výroba, profi čerpání dotací, lihovary, potraviny, zdravotnictví, chemikálie a hnojiva... Schází mu jediné - dostatečný počet volných a levných pracovníků - a já myslím, že je bude brzy mít... Je ale nejdřív nutné je "uvolnit" a to AB zvládá na jedničku...

3 1
možnosti
EH

Vláda mění rozhodnutí každý den, tak bych vyčkala do konce krize, jak to bude vypadat. Kolik bude peněz a pro koho.

Ono je to i trošku nefér vůči těm, které zasáhla jiná krize (nástup globalizace, vývin levnějších technologií, bankovní krize 2008 atd.) a nezbylo jim, než zabalit krám a jít se živit jinak. Poslední roky se kde kdo dal na živnost, protože byla poptávka.

Teď si nemyslím, že nějaké odškodnění zachrání 100% OSVČ. Vzrostou daně a lidi budou utrácet za nezbytnosti. Ladění čaker, malování na obličej, tantrické masáže, kurzy všeho možného si nejspíš nechají ujít.

2 0
možnosti
KV

K65a27r50e56l 85V22a84n54ě77k

26. 3. 2020 12:33

Ve světle pondělního výdrbu s podnikateli a živnostníky se jeví přerušení EET na tři měsíce jako nástroj pro zničení důkazů o poklesu tržeb. Teď už jen bude zajímavé sledovat kolik se dá na škody ve firmě která prý Burešovi nepatří.

3 2
možnosti
LD

Pokles tržeb je jasný i bez důkazů.

0 0
možnosti
RB

Ano natiskneme nějaký ten bilion, protože jinde ty peníze nemáme kde vzít, odškodníme firmy a pak poslední zhasne. Pan ekonom musí vědět, co by to udělalo např. s inflací, pokud by jsme do společnosti hodili bilion korun. Máte pane ekonome námět na nový článek, protože tohle by byl jiný sešup.

4 1
možnosti
Foto

Je vidět, že ohledně inflace znáte jen to slovo :)

0 0
možnosti
TB

A jak byste si to představoval? Aby stát uhradil všem živnostníkům a firmám ušlý zisk v plné výši?

8 4
možnosti
Foto

O zisku nikdo nemluvil. Jde o to sanovat především mzdy a nezbytné náklady a umožnit OSVČ a firmám přežít. Program COVID je zcela zahlcen během prvního dne a vůbec nic neřeší.

2 0
možnosti
OP

Jedná se pouze o další ukázku, jak uvažuje Burešův tým - oškubat slepici a když se potácí, šlápnout jí za krk

6 3
možnosti
JJ

J29a75n 86J66a22k88l

26. 3. 2020 11:56

Amen! Bohužel snaha státu vyhnout se případné náhradě škody je evidentní. Nicméně jsem toho názoru, že přijatá krizová opatření se opírají o ustanovení krizového zákona, přičemž tato opatření byla přijata vládou České republiky, Krizový zákon ukládá státu v § 36 povinnost fyzickým a právnickým osobám škodu způsobenou opatřeními dle tohoto zákona uhradit. Tedy poškozeným by nemělo být kladeno k tíži, zda byly opatření vydána vládou nebo jiným státním orgánem v rámci usnesení vlády o krizových opatřeních.

Každopádně se ukázalo, že náhrada škody se nebude řešit na úřadech, jak by to správně mělo být, ale až u soudu.

Souhlasím s autorem a stát by se měl zamyslet nad tím co je správné, ale i co je v konečném důsledku levnější.

4 1
možnosti
MB

Neví jak kdo, já se již mám lépe ! Zavřený objekt bez tržeb - příjmů. Nenaříkám beru to jako daň z nutnosti. Asi jiného mínění, jsou Plynárny a Elektrárny. Hlavně, že nezklamaly i mé milované - Vodárny ! Mám na stole oblíbený poplatek - 2. 603 Kč - tkz. Pršné ! No co, je doba Nouze, na střechu mi prostě prší, (účtováno jako stočné). Nejvíce se mi líbí drobným písmem - "Pokud neuhradíte, přestaneme služby dodávat". Konečně jsem na to přišel - Bůh skutečně neexistuje ! Přírodní deště organizují Vodovody a kanalizace ! Platit musím, způsobil bych v ČR sucho ! ... :-)

4 1
možnosti
  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6582x
Ekonom, vysokoškolský pedagog, podnikatel, politik, filantrop, otec a letec. Ředitel několika institucí podporujících podnikání v ČR. Úspěšný podnikatel napříč obory.

Seznam rubrik