Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Myš v sýru - proč je státní rozpočet samá díra

Schválený státní rozpočet pro rok 2020 není jen parodií na řízení státu, ale také poukázkou na cestu do ekonomického pekla.

Rozhazujeme bez sebemenšího zaváhání

Definice státního rozpočtu nám říká, že je to plán finančního hospodaření státu, který zajišťuje jeho ekonomické, sociální a politické funkce. Nicméně v podání naší vlády, konkrétně současného Ministerstva financí je to spíše jen nástroj politické funkce k nákupu voličů a ve svém pravém slova smyslu přestal státní rozpočet existovat. Pojďme se podrobněji podívat, jaký státní rozpočet pro tento rok byl vlastně schválen z hlediska struktury. Letos se počítá celkovými příjmy ve výši 1 364,8 miliard Kč a výdaji ve výši 1 864,8 miliard Kč, tudíž nám vychází obří deficit ve výši 500 miliard Kč. Asi všichni chápeme, že emisní řešení deficitu, tedy vlastně pouhý tisk peněz není žádným reálným, natož spásným řešením. To se nachází na revizi příjmů i výdajů, protože co uděláte doma, když vám chybí příjmy? Normálně smýšlející člověk nejdříve seškrtá výdaje, v případě státu tedy výdajovou stranu státního rozpočtu. Zde najdete například „neinvestiční transfery neziskovým a podobným organizacím“ v hodnotě 16 miliard Kč. Možná mi budete oponovat, že to tvoří pouze jedno procento výdajů a nemá tudíž smysl se tím zabývat, nicméně my se musíme znovu naučit šetřit i „pouhé“ miliardy, abychom se dostali k lepšímu hospodaření státu. Mnohem horší důkaz o plýtvání státu jsou platy organizačních složek státu a příspěvkových organizací, celých 306,7 miliard Kč! To je pětina státního rozpočtu, zde by se dalo hodně ušetřit pomocí tak dlouho odkládané digitalizace státní správy a zeštíhlení byrokratického aparátu. Kapitola sama pro sebe jsou sociální dávky, které meziročně narostly o 50,5 miliard Kč.

Očekávaný pokles příjmů

Na druhé straně stojí příjmová stránka státního rozpočtu, daňoví poplatníci plní státní kasu více než štědře, téměř 90% příjmů tvoří výběr daní a pojistného na sociální zabezpečení. Hned po socialistické Francii máme druhé nejvyšší odvody na sociální a zdravotní zabezpečení, podle výpočtu OECD je to 15,6% HDP. Tahle letitá brzda trhu práce bude i kamenem úrazu v nadcházející vlně nezaměstnanosti, cena práce je u nás prostě příliš drahá. Německo má sice vyšší výnosy z daní celkově v poměru k HDP (u nás 35,3% a u západního souseda 38,2%), ale občané za své daně dostanou neporovnatelně kvalitnější služby, od úřadů přes silnice až po podporu v nouzových situacích koronakrize.

Pokud se blíže zaměříme na plnění výběru daní, pak je logické, že vzhledem ke zhoršující se ekonomické situaci dochází k poklesu daňových příjmů. Meziročně významně poklesl daňový výběr od právnických osob a sice o 21,7% , přičemž se jedná o údaj z první poloviny roku, druhá půlka roku na tom může být ještě hůř. Firmy a podniky se potýkají buď s absolutním uzavřením, nebo s poklesem odbytu. A co udělá náš stát? Místo fungující podpory podnikům rozhazuje, naposledy třeba mimořádných pět tisíc korun všem důchodcům. Pokles peněžního výběru daní se projevuje u všech typů daní, to jsou typické projevy počínající ekonomické krize a stát by na to měl adekvátně reagovat.

Nekvalitní rozpočet bez perspektivy

Rozpočet je sestaven nekvalitně, je zřejmá tendence k dalšímu a dalšímu bezuzdnému rozhazování, v některých výdajích by se dokonce dalo říci až k plýtvání. Navíc by se dalo říct, že se skoro jedná o věštění z křišťálové koule, další ekonomický výhled má přijít až v lednu a nikoli v listopadu, jak bývalo zvykem, takže si analytiky Ministerstva financí platíme tak trochu zbytečně. Vláda dlouhodobé problémy neřeší a jen je tlačí před sebou, například nutnost důchodové reformy, aby se v budoucnu státní rozpočet pod tíhou mandatorních výdajů na důchody nezhroutil úplně. Navíc mu chybí i jistá hloubka s přesahem do příštích let, tedy investice do budoucna, které vytvoří multiplikační efekt. Jako stěžejní v tomto případě vidím investování do infrastruktury a vědy a výzkumu, jedině tahle kombinace nás může posunout vpřed. Protože, když dáte 16 miliard Kč do neziskovek, tak jsou to prostě jen „prožrané“ peníze, ale když je investujete třeba do podpory výzkumu nových materiálů a jejich využití, tak je v budoucnu rozmnožíte klidně několikrát a ještě tím zvýšíte úroveň vzdělání a poznání.

 

Možná si říkáte, že to stejně nemá řešení, protože stát si s vašimi daněmi dělá, co chce. Řešení tu ovšem existuje a je jím nic jiného než váš hlasovací lístek v příštích volbách.

 

https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/rozpocet-prognoza-predikce-ministerstvo-financi-schillerova-schodek-pandemie.A201026_185318_ekonomika_mato

https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/rozpocet-schodek-ekonomika-partie-alena-schillerova-mojmir-hampl.A201025_121254_domaci_jech

https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/rozpocet-schodek-zvyseni-predcasne-chyba.A200611_162747_ekonomika_svob

 

Autor: Miroslav Křížek | pondělí 2.11.2020 8:33 | karma článku: 38,08 | přečteno: 3490x
  • Další články autora

Miroslav Křížek

Ekonomický odhad roku 2022

Letošní rok se chýlí ke konci, a proto si dovolím uzavřít ho ekonomickou predikcí pro rok přicházející. Nekončíme s příliš optimistickými čísly, co se týká naší i světové ekonomiky.

16.12.2021 v 7:08 | Karma: 32,86 | Přečteno: 5110x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Křížek

NEflace, aneb nový ekonomický pojem

Inflaci se ve svých článcích věnuji dlouhodobě, ačkoli jsem její dramatické zvýšení předpokládal již na začátku tohoto roku, tak si při současné úrovni meziročního růstu 5,8 % kladu otázku, kdo je viníkem.

22.11.2021 v 8:05 | Karma: 31,37 | Přečteno: 4545x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Křížek

Pár ekonomických rad pro novou vládu

Pár ekonomických rad pro novou vládu. 5 zásadních problémů, které může nová vláda, doufejme, vyřešit.

13.10.2021 v 7:12 | Karma: 32,22 | Přečteno: 3749x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Křížek

Zase ta zatracená inflace

Ve svých článcích před inflačním rizikem varuji dlouhodobě, má predikce ze začátku roku předpovídala zhruba tříprocentní inflaci, trefil jsem se téměř přesně.

23.9.2021 v 7:11 | Karma: 29,12 | Přečteno: 3286x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Miroslav Křížek

Soumrak střední třídy v Česku

Nejen ekonomické dění posledních měsíců mě donutilo se zamyslet, kdo je největším společenským otloukánkem, tedy kdo vlastně odnáší současnou situaci nejvíc.

25.8.2021 v 11:35 | Karma: 40,65 | Přečteno: 6402x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Vrah tělo ubodaného muže hodil do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno 

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  11:50

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Nezvládla jsem prodat svou práci. Neměla jsem lajky, řekla končící Langšádlová

25. dubna 2024  11:44

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, protože...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6582x
Ekonom, vysokoškolský pedagog, podnikatel, politik, filantrop, otec a letec. Ředitel několika institucí podporujících podnikání v ČR. Úspěšný podnikatel napříč obory.

Seznam rubrik