Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vzděláním k prosperitě

Kvalitní pedagog na škole musí mít adekvátní finanční ohodnocení! Platí, že ty nejlepší lidi musíte do školství přitáhnout. Náklady na takové kvalitní pedagogy jsou ryzí investicí do našich dětí a budoucí prosperity národa.

V posledních týdnech slýcháme o výhodách a nevýhodách on-line výuky, to ovšem není jediná výzva, před kterou náš vzdělávací systém stojí. Z pohledu ekonoma jasně vidím souvislost mezi růstem ekonomiky a kvalitou vzdělávání. Navíc spolu úzce souvisí samotné vzdělávání a konkurenceschopnost, ať už na úrovni státu nebo jednotlivce na trhu práce. Odborníci ze Světového ekonomického fóra každoročně vydávají zprávu „The Global Competitivness Report“, tedy informace o celosvětové konkurenceschopnosti. Tým profesora Klause Schwaba dělí jednotlivé země do tří skupin podle vyspělosti jejich ekonomik, v první skupině a nejnižším stádiu jsou státy, kde ekonomický růst táhnou přírodní zdroje a nekvalifikovaná pracovní síla, na opačném pólu je nejvyšší skupina s nejvyspělejšími ekonomikami a růstem způsobeným inovacemi a náročnými výrobními procesy, dochází zde k tvorbě nejvyšší přidané hodnoty a zároveň k vysokým nárokům na vzdělání a školství.

Česká republika momentálně zaujímá 32. místo žebříčku z celkových 141 hodnocených zemí. Možná si řeknete, že to není až tak špatný výsledek, na druhou stranu se domnívám, že máme na víc. Sousední Rakousko je totiž hned o jedenáct příček před námi a Německo okupuje skvělé sedmé místo, takže v tomto světle není naše umístění v čtvrté desítce žádným velkým úspěchem.

A jaké kroky konkrétně by měly v reformě školství a vzdělávání přijít? Pokud jde o základní stupeň jako osu celého vzdělávacího systému, tak zde je velmi důležitá kvalita pedagogů, kdy výborný učitel naučí žáka především „se učit“, ale také je schopen ho motivovat k rozvoji v určité oblasti a zároveň umí rozpoznat talentované děti. Kvalitní pedagog na škole musí mít adekvátní finanční ohodnocení, prostě platí, že ty nejlepší lidi musíte do školství přitáhnout, nejedná se o žádné vyhazování peněz jako v případě plošné inkluze a politické indoktrinace, ale o ryzí investici do budoucnosti.

Pro kvalitní středoškolské vzdělávání je nutné stanovit jednotné a přehledné požadavky k maturitní zkoušce a zastavit přijímání studentů na SŠ bez patřičných studijních předpokladů. Zároveň si stojím za přínosem propojení učňovského školství s praxí, kdy se schopní řemeslníci a podnikatelé spolupodílí na vzdělání svých následovníků. Nemusíme ani vymýšlet celý systém tohoto modelu, stačí nakouknout pro inspiraci k jižním sousedům. V Rakousku už řadu let fungují tzv. Lehrbetriebe, tedy firmy a živnostníci zaměstnávající učně, kteří u nich vykonávají nejen svou praxi, ale často zde také najdou první pracovní místo po ukončení studia.

Nejvyšší stupeň vzdělání, tedy vysokoškolské, by také měl doznat určitých změn. Podporu si zaslouží především obory, které mají vazbu s reálnou poptávkou zaměstnavatelů a skutečným vědním základem. Je potřeba poctivá organizace univerzit a podpora těch nejlepších. Příležitost pro rostoucí konkurenceschopnost vidím také v primárním výzkumu, organizovaném právě universitami.

Odborníci na vzdělání často argumentují, že v ČR jsou poměrně nízké výdaje na vzdělání, v roce 2017 to bylo asi 4 % HDP, kdežto průměr zemí OECD činil 5,2%.  Toto je šetření na nepravém místě, do vzdělávání by mělo jít více finančních prostředků, ovšem za zvýšené kontroly efektivity využití těchto peněz. Protože jen tak připravíme děti a studenty na jejich reálné zapojení do trhu práce v budoucnosti a hlavně dosáhneme pružné, konkurenceschopné a výkonné ekonomiky, která bude generovat přínosy pro celou společnost.

 

Autor: Miroslav Křížek | úterý 19.5.2020 8:10 | karma článku: 35,80 | přečteno: 3458x
  • Další články autora

Miroslav Křížek

Ekonomický odhad roku 2022

Letošní rok se chýlí ke konci, a proto si dovolím uzavřít ho ekonomickou predikcí pro rok přicházející. Nekončíme s příliš optimistickými čísly, co se týká naší i světové ekonomiky.

16.12.2021 v 7:08 | Karma: 32,86 | Přečteno: 5110x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Křížek

NEflace, aneb nový ekonomický pojem

Inflaci se ve svých článcích věnuji dlouhodobě, ačkoli jsem její dramatické zvýšení předpokládal již na začátku tohoto roku, tak si při současné úrovni meziročního růstu 5,8 % kladu otázku, kdo je viníkem.

22.11.2021 v 8:05 | Karma: 31,37 | Přečteno: 4545x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Křížek

Pár ekonomických rad pro novou vládu

Pár ekonomických rad pro novou vládu. 5 zásadních problémů, které může nová vláda, doufejme, vyřešit.

13.10.2021 v 7:12 | Karma: 32,22 | Přečteno: 3749x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Křížek

Zase ta zatracená inflace

Ve svých článcích před inflačním rizikem varuji dlouhodobě, má predikce ze začátku roku předpovídala zhruba tříprocentní inflaci, trefil jsem se téměř přesně.

23.9.2021 v 7:11 | Karma: 29,12 | Přečteno: 3286x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Miroslav Křížek

Soumrak střední třídy v Česku

Nejen ekonomické dění posledních měsíců mě donutilo se zamyslet, kdo je největším společenským otloukánkem, tedy kdo vlastně odnáší současnou situaci nejvíc.

25.8.2021 v 11:35 | Karma: 40,65 | Přečteno: 6402x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6582x
Ekonom, vysokoškolský pedagog, podnikatel, politik, filantrop, otec a letec. Ředitel několika institucí podporujících podnikání v ČR. Úspěšný podnikatel napříč obory.

Seznam rubrik