Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

J18a40n 91R84á30ž

26. 8. 2021 15:13

Pan Neugebauer situaci střední třídy popsal velmi dobře. Jeho věta: "Střední třída je mrtvá. Zbyla z ní jen zbabělá střední třída závislá na veřejných rozpočtech." úpadek střední třídy vystihuje zcela přesně.

K bydlení: Musíme si všichni(!) uvědomit, že scénář: "Koupím si vlastní byt a co ušetřím na nájmu, zaplatím ve splátkách" je definitivně passé. Už dnes tento scénář, zejména ve větších městech realizovat nejde (a bude to postupovat i do těch menších) a nikdy se možnost využít tento scénář k pořízení vlastního bytu už nevrátí. Odvozuji to jednak z toho, že stále víc roste počet investorů, kteří nekupují jednotlivé byty, ale celé bytové domy, kde chtějí byty nabízet zájemcům o nájemní bydlení a developeři zcela samozřejmě takové kupce upřednostňují a jednak z toho, že doba levných hypoték skončila a občan s nižším příjmem jak 50tis.Kč/měsíc netto na hypotéku dosáhne velmi těžko a v Praze už vůbec ne.

PS. Když jsem sledoval statistiku prodaných bytů v roce 2020, tak v Praze bylo prodáno 5800 bytů. Tedy nejvíce od roku 2016 a průměrná cena za kterou se byty v roce 2020 prodávaly byla 107.753Kč/m2. (U novostaveb samozřejmě je cena vyšší) Takže aktuální otázkou je, do které sociální skupiny může patřit ten, kdo si může dnes v Praze byt koupit.

(Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/covid-krizi-bydleni-nezastavil-rok-2020-byl-rekordni-a-bytu-bude-jeste-min-139608)

0 0
možnosti
GH

G33e95o44r89g36e 37H87o79l33y

25. 8. 2021 20:35

V Kanade tez zdejsi PM (Prime Minister) hovori o nutnosti zlepseni postaveni stredni tridy...ale zda se to jako propaganda:

https://www.youtube.com/watch?v=d6apc0Gh4Pg .

0 0
možnosti
JD

J31a87n 62D13o87u62š22e66k

25. 8. 2021 17:36

Asi bych se mohl definovat jako střední třída. Něco mám, blbej taky moc nejsem. Byt bych koupit mohl na hypotéku, ručení bych klidně složil sám, ale Jarku. Já bych nemohl mít jakýkoli dluh. Co si nekoupím za hotové, to nemůžu mít. Málokdo si dnes koupi něco tak drahého z fleku. Jen ten nájem pro mě připadá v úvahu, bohužel i ty vyleteli prudce nahoru.

0 0
možnosti
Foto

Střední třída je mrtvá. Zbyla z ní jen zbabělá střední třída zívislá na veřejných rozpočtech.

3 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
4 0
možnosti
PD

P88e51t90r 27D96r77a91p77a86l

25. 8. 2021 13:15

že náklady státu platí vždy střední třída (a je jedno, jak široce ji definujeme) není žádný objev a platí to vždy a všude.

2 0
možnosti
OD

Správně, je potřeby vyhlásit válku korporacím. Globální korporace ničí střední třídu daleko rychleji a více než komunisté, odbory a vysoké daně dohromady.

Ale vykládejte to populaci korporátních zaměstnanců, kteří budou vždy loajální ruce, která je krmí a navíc jim dává tvář, kterou dávno ztratili.

"Je třeba zabít Bezose a Zuckerberga"

0 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
9 0
možnosti

R^R^R^R^R^R^R^

Moudrá slova, pane Křížku!

Za první republiky si strany vážili střední vrstvy, zejména sociální demokracie, která se nyní posunula na úroveň zrádných komunistů.

Nacisti a komunisti střední vrstvou pohrdali. Není divu, protože střední vrstva je jistou garancí demokracie a svobody občanů.

Polistopadoví postkomunističtí papalášové a oligarchové střední vrstvou hrubě pohrdali a usilovali o snížení její úrovně. Není divu, že pak začali mluvit spolu se Zemanem, že nám hrozí totalita, když nás k té totalitě přes demokracii oligarchickou se svobodou jen pro oligarchy, tak usilovně vedli!

Střední vrstva je dnes téměř zdecimovaná a ponížena minimálně na úroveň lepších dělníků.

A současná Babišova ekonomická sebevražda státu nám nic dobrého nepřináší!

:-)

8 0
možnosti
JM

J51a38n 77M15a30r87e13k

25. 8. 2021 16:00

....Babišova ekonomická sebevražda...a to prosím čtu v dnešní iDnes, že někteří by ho rádi viděli jako prezidenta republiky.

1 1
možnosti
IK

Bydlet v nájmu sice není ostuda, ale je to zatraceně nevýhodné, nepohodlné a nejisté.

On totiž nájemní byt nemá proti vlastnímu nebo družstevnímu žádné výhody.

a) špatně se shání - teoreticky je nabídek dost, ale když začnete vážně hledat, zjistíte, že jsou nabízené byty obsazené, zamluvené, nebo neodpovídají údajům v inzerátu

b) jsou drahé - studený nájem v bytě např. v Praze se pohybuje mezi dvěma a třemi sty za metr, to do dvaceti - pětadvaceti let zaplatíte cenu bytu

c) pokud chcete byt nějak upravit nebo vylepšit, investujete do cizího - a to ještě v případě, že vám majitel dá k takovému zásahu souhlas

d) velmi zřídka majitel zajistí (a zaplatí) takové zásahy a údržbu, jako je malování (stěží jednou, před nastěhováním a to ještě ne vždy a nepadá v úvahu, že by se s vámi domluvil např. na barvách), případně výměnu zastaralých rozvodů elekřiny nebo vodovodních trubek (ony časem zarůstají, víme?), tedy opět investujete do cizího

Takže kolem a kolem, snaze občanů bydlet ve vlastním se nelze příliš divit. A s pocitem "ostudy", že bydlím v námu, to opravdu nesouvisí.

A zjednodušení stavebního řízení nic nezmění, jenom umožní developerům vyšší a rychlejší zisky. Ostatně nově stavěné byty většinou kupují cizinci. A městské byty jsou přidělovány buď "potřebným", tedy určitě ne příslušníkům střední třídy nebo cestou dražby nájemného těm, kdo jsou ochtoni nabídnout nejvíc, takže o nějaké dostupnosti pro čověka, který není schopen si byt koupit, se opět patrně nedá mluvit.

6 0
možnosti
PD

P32e27t40r 52D18r66a45p94a88l

25. 8. 2021 13:03

proč by měl někdo investovat do cizího majetku?

0 0
možnosti
JK

Jestli je pro bydlení zásadní podpořit výstavbu nových bytů zejména těch obecních a státních, tak by střední třída neměla volit ODS.

0 4
možnosti
JK

Jo pardon, vy jste z Trikolory, tak tu taky ne.

2 3
možnosti
  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6582x
Ekonom, vysokoškolský pedagog, podnikatel, politik, filantrop, otec a letec. Ředitel několika institucí podporujících podnikání v ČR. Úspěšný podnikatel napříč obory.

Seznam rubrik