Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Autor žije v klišé přebytku výroby elektřiny v ČR. Realita je taková, že letos odstaví ČEZ Prunéřov I, Mělník III, jejíž jediný uhelný blok je vůbec největší v Česku, a jeden ze dvou bloků elektrárny Mělník II a brzy se dočkáme, že zhruba 15% rezerva (neboli přebytek) se promění na nedostatek neboli nouzi.

0 0
možnosti

Tak hurá kutat opět hnědé uhlí a spalovat ho v elektrárnách,jak jednoduché...A kašlající děti opět do škol v přírodě....Jsem již pamětník...

0 1
možnosti

To už není o uhlí, ale spíš jen o jádru a plynu a jejich alternativách.

Poláci vykutají německé uhlí v Turowu a pak začnou i oni vozit elektriku z Východu i když na Baltu by mohly nějaké větrníky vystavět - a ne že ne.

:-)

0 0
možnosti

Jsem pesimista. Až se při tom všem začne hroutit evropský průmysl, což očekávám, poptávka po elektřině poklesne. Nebude to ale veselé a lidem to zdraví nezlepší.

0 0
možnosti

Ano, německé zelené běsnění platí čeští a polští občané.. Německo si v EU pojistilo, aby "svojí" zelenou elektřinu vyrobenou na severu dostalo na jih, kde to potřebuje, přes Polsko a ČR a nic za to neplatilo. Tak si Polsko a Česko muselo posílit přenosové soustavy a navíc je zabezpečit proti přetokům. A zaplatili to občané obou zemí.

Bude mít vláda ČR někdy koule, aby zrušila odvozování ceny elektřiny z ceny na burzy? ERÚ by mohla stanovit cenu, tak jako dřív.

0 0
možnosti

Ao Süd Link se k vam do CR jetse nic nedoneslo? Jak jste dokazala sem psat, kdyz jste nezvladla cist?

0 0
možnosti

Ano, zelena totalita meni trh s elektrinou tak, ze Nemci budou za deset let platit za kWh o par procent vic, Cesi o desitky.

3 3
možnosti
Foto

Nedá se to vyloučit. Němci platí na podporu OZE v ceně elektříny přes korunu padesát za kWh, češi zatím jen padesátník (a další padesátník v daních). Jen dorovnání tohohle rozdílu by znamenalo pro Čechy zdražení o víc než 20%.

2 0
možnosti
Foto

Německo zavírá atomové elektrárny a na straně druhé otevřelo velkou uhelnou elektrárnu u Hamburku největší v Evropě a v současné době těží nejvíce uhlí ve své historii a pokračuje v bourání vesnic, které ustupují těžbě uhlí.

3 0
možnosti
Foto

Našel jsem čísla, která svědčí spíše o opaku - vizme třeba https://www.ceicdata.com/en/indicator/germany/coal-production

Je to v milionech tun měrného paliva - skutečného uhlí s menší výhřevností může být 2-3 násobně víc. Ale i tak je vidět spíše pokles, než Vámi předestřený nárůst.

Odkud čerpáte pro své tvrzení data? Kolik podle těch dat činí současná německá těžba uhlí a kolik činila v 80. letech?

1 0
možnosti
Foto

Dluhy jsou nutné, kapitalismus by se bez těchto státních zásahu zhroutil Rv

0 0
možnosti

Nespadl jste z te houpacky na hlavu ?

3 3
možnosti
  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6582x
Ekonom, vysokoškolský pedagog, podnikatel, politik, filantrop, otec a letec. Ředitel několika institucí podporujících podnikání v ČR. Úspěšný podnikatel napříč obory.

Seznam rubrik