Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Dobrej článek, karma. K těm byrokratickým otazníkům mám jeden postřeh. Ono je to komplikované schválně. Představte si tu hrůzu, kdyby se věci "dělaly" jednoduše a byly logicky provázané a najednou by se tak zjistilo, že tak zhruba 7 z deseti úředníků na těch orgánech (rozuměj ministerstvech a jim podléhajících nižších úřadech všech úrovní) by nemělo co dělat....;-D A odtud už je jen krůžek ke konspirativní a rozvracečské myšlence - zredukovat obsazenost úřadů. ;-)

2 0
možnosti
Foto

Stát je velká fikce ve které se každý snaží žít na úkor těch druhých. F.Bastiat

Selhávání státu je dáno systémem jeho organizace, podnětům, kterým jsou lidé v tomto systému vystaveni a vnitřní logikou jeho fungování. Lidé, kteří v tomto systému pracují, jednají pravděpodobně stejným způsobem, jakým by jednali jacíkoliv jiní lidé umístění do tohoto systému. Takže ačkoliv je pravdou, že si člověk dokáže představit stát, který bude fungovat jinak, tak neexistují lidské bytosti, které by mohly pracovat v jeho systému a dokázat to, co si etatisté umí představit.

Adam Smith to v Bohatství národů vyjádřil takto:

„Je to systém vlády, situace, do níž jsou lidé umístěni, kterou hodlám podrobit kritice. Nikoliv charaktery těch, kteří jednají v rámci systému. Ti jednají tak, jak je k tomu jejich situace přirozeně vede, a ti, kteří si na ně nejhlasitěji stěžují, by si na jejich místě pravděpodobně nepočínali o nic lépe.“

0 0
možnosti
Foto

S názorem, že stát tu má být pro lidi, jistě všichni souhlasíme. A nevím, která jiná strana či hnutí (a pod.) by proti tomu něco namítala, takže jako volební trhák - nic moc.

On by musel být jasný plán, očividně realizovatelný, který by tento žádaný stav dokázal uskutečnit. Zatím se to nedaří, proč? Analýza příčin by měla přijít jako první. Ovšem pokud by se toho měli chopit experti z Trikolory, tak už zde narazíme na problém - personální.

Sám pan šéf prokázal coby ředitel gymnázia, že jeho názory na vedení ústavu se nesetkaly s pochopením, což jej dovedlo k odchodu do politiky. A další kousky, jako paní Šichtařová nebo Vachtlová (nevím, je-li to jméno dobře) nevypadají na to, že by výše zmíněné zvládly.

Když jsme v podniku měli řešit nějaký nový zapeklitý úkol, první, co bylo podívat se, jak na to šli jinde - a zda s úspěchem.

Příkladem nám mohou být malé evropské státy, ve kterých je vesměs konstituční monarchie.

3 1
možnosti

Tak stůjte dál! Pevně!!

1 0
možnosti

Stát je mizerný sluha a ještě horší pán.

6 0
možnosti
Foto

Myslím si, že konflikt spočívá v zásadě, že stát musí jednat v rámci toho, co je dovoleno, a občani mohou jednat podle toho, co není zakázáno.

1 0
možnosti

Stát má spoustu rolí. Patří tam i laskavost a metodičnost pomoci k řešení problémů. Na to se zcela opomnělo, nahrazuje se restrikcí, sankcí a byro buzerováním, Např. by mne zajímalo, co nyní vykonávají chlapci a děvčata z oddělení Účtenkovky a EET ? Čím se tak baví, broušením nožů ? Nebo dohlížejí na ceduličky fasád ? Co takový Energetický štítek budovy - Záruka štěstí společnosti ? Visí řádně ? .. :-)

5 0
možnosti

Je to prosté. Lidé nejsou v roli středověkého panovníka, který si vše zřídil sám. Od cest, přes vojsko obrany, přes domácí učitele, chudobinci a ranhojiči konče. Aby to nějak alespoň primitivně fungovalo, byli týráni - Platili Desátky - 10% svého úsilí. Pokrok nelze zastavit, tedy stát s jeho úřady - bude to lépe ! ...

Moderní stát je cosi jako krčma - služba. Člověk pro tu krčmu odevzdá nejméně 50% svého produktivního života, daně, odvody. To nestačí a pak i více, spotřební daně, daně z daní - nabytí majetku - Spravedlivý trest za úsilí - Ty máš - oni nemají ...

Pak to přijde ! Člověk do své krčmy vyrazí posedět si. Očekává příjemné prostředí, řízná piva a úsměvnou obsluhu. Po chvíli, s hrůzou sezná, že vlezl do nějaké divné putyky ! Po place se pomalu plíží lenivý číšník, piva má teplá a podměrečná ! Je dožrán, že hosté vůbec přišli, protože nemá svůj klid na práci ! Na zvolání, aby s sebou hodil volá, že doba je špatná a pivo bude muset opět zdražit. Navíc je úplně zmaten jakousi připutovanou tabulkou o DPH, ve které se absolutně nikdo nevyzná ! No něco přece jenom pro své hosty udělal ! Zakázal jim kouřit ! Co by na to řekl pan Vorel se svou Pěnovkou, to věru netuším ...:-)

2 0
možnosti

Desátek byla platba církvi, ne šlechtici (panovníkovi).

0 0
možnosti
  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6582x
Ekonom, vysokoškolský pedagog, podnikatel, politik, filantrop, otec a letec. Ředitel několika institucí podporujících podnikání v ČR. Úspěšný podnikatel napříč obory.

Seznam rubrik