Pár ekonomických rad pro novou vládu

13. 10. 2021 7:12:44
Pár ekonomických rad pro novou vládu. 5 zásadních problémů, které může nová vláda, doufejme, vyřešit.

Pár ekonomických rad pro novou vládu

Máme po volbách, vítězové se časem proberou z povolební kocoviny a mělo by to být hodně rychle, protože česká ekonomika není v nejlepší kondici. Navíc stojíme na prahu inflační spirály, která znepříjemní život běžným občanům i firmám. Zde je pár rad, které by pomohly situaci zlepšit a také by přispěly ke snižování veřejného dluhu.

1. Zaměřit se na výdajovou stránku státního rozpočtu

Tohle bude nepopulární, ale nutný krok, výdaje státu bobtnají a na nové vládě bude, aby bujení zastavila. Jak na to? Jedním z kroků je zeštíhlení státní správy, prostě je nutné propustit část státních zaměstnanců a vydat se cestou digitalizace. Dlouhodobě není ani udržitelná situace, aby měli zaměstnanci ve veřejné sféře v průměru o 12 % vyšší platy než ve sféře soukromé, takže vláda bude muset zabrzdit s přidáváním a odměnami, soukromý sektor na to prostě už nebude schopen vydělat a vše ostatní je jen dluh příštích generací, plus to roztáčí už tak vysokou inflaci. Posvítil bych si také na sociální dávky, zda je příjemci pobírají oprávněně, dlouhodobé zneužívání dávek totiž není nic nového.

A zásadní rada, vláda musí začít u sebe, pokud zřejmě budoucí premiér Fiala označí tři poslanecké kluby stran Spolu jako technikálii, tak ve výdajích je to třikrát zvýšený plat předsedovi poslaneckého klubu, místopředsedovi a trojnásobné provozní výdaje. O možném vytváření nových ministerstev pro Piráty snad radši ani nemluvím, takhle vám nutnost šetření nikdo věřit nebude!

2.Přehodnotit Green Deal

Tohle je rada, o které tak trochu dopředu tuším, že nebude vyslyšena, ačkoli by byla velmi efektivní. My si prostě momentálně nemůžeme čistě bezuhlíkovou společnost dovolit, bohužel se z uhlíkové neutrality stalo zejména v Evropě nové náboženství a fakta budou označována za herezi. Ceny emisních povolenek vyšplhaly do nebývalých výšin, a to se už odráží nejen v cenách energií, ale přelévá se jako vlna zdražování do všech ostatních položek zboží a služeb. Na Green Dealu je krásně vidět, že nákladové tlaky jsou z velké míry řízeny politicky, nikoli ekonomicky, takže se tento nesmysl dá ukončit zase jen politicky. Ochrana životního prostředí ano, ale ne fanatická, na kterou doplatí zejména domácnosti. Nechci, aby se například důchodci, kteří celý život pracovali, museli rozhodovat, zda si v jedné místnosti zatopí nebo si ohřejí vodu, protože na víc nebudou mít.

3. Cílit na vyšší diverzifikaci ekonomiky

Sázka na jednoho koně je vždycky riziková, v případě české ekonomiky se to projevuje v dominanci automobilového průmyslu a s ním spojených dodavatelů. Automotive je bezvadná věc i pro stát, dokud všechno šlape a do státního rozpočtu plyne daňový výnos. Jenže jen hodně špatný analytik by neviděl, že se tento dominantní sektor zadrhává a na průšvih je zaděláno i v souvislosti elektrickou budoucností automobilů. Krize s dodávkou čipů postihla náš automobilový průmysl v plné síle, Škoda Auto zřejmě zastaví výrobu do konce roku, a i ostatní továrny chystají odstávky. Očekávám, že představitelé automotive budou po státu vyžadovat pomoc, zřejmě ji také dostanou, ale ne v optimální podobě. Vhodnějším řešením by byla podpora kurzarbeitu, která stále není schválená. Do budoucna se zaměřit na další odvětví průmyslu 4.0 a digitalizace, k tomu podporovat technické obory na středních a vysokých školách, to je cesta, jak ekonomiku učinit odolnější.

4. Neplést politiku do obchodu

Politikaření v čistém byznysu je vždycky špatně a navíc zárukou, že se situace zkomplikuje. Vidíme to třeba na dodávkách zemního plynu, Evropa má před zimou rekordně nízké zásoby a jedním z návrhů politiků je například být tvrdší na Rusko jako na dodavatele této strategické suroviny. Zřejmě politici zapomínají, kdo je majitelem zemního plynu, než se dostane do Evropy, je to Rusko a vyhrožovat Gazpromu, že mohou mít na evropském trhu problémy, je čirá pošetilost. Oni si prostě jen počkají, výsledkem bude leda tak ještě dražší plyn. Zákaz politikaření platí i v zahraničním obchodu, každý by měl mít možnost exportovat a importovat, kam se mu zlíbí, bez ohledu na to, jaké státní zřízení v té které zemi panuje.

5. Privatizace státních podniků

Pravicově zaměřená vláda má konečně šanci dotáhnout do konce privatizaci České pošty a Českých drah, dva státní molochy s nepřesvědčivou kvalitou služeb. Vstup spolehlivého soukromého partnera by s těmihle firmami udělal divy, navíc v duchu „horší už to být snad ani nemůže“, nemáme moc co ztratit.

Na závěr dodávám, že nejen já si přeji, aby se vláda chovala v ekonomice hlavně úsporně a racionálně, protože jinak zabředneme do bahna stagflace na pěkně dlouhou dobu.

https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/rozpocet-dane-dluh-konsolidace-verejne-finance.A211013_092450_ekonomika_ven

https://www.idnes.cz/ekonomika/test-a-spotrebitel/innogy-energie-plyn-ceny-krize-energie-dodavatele.A211013_103339_test_rts

https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/elektrina-cena-energii-krize-chudoba-eu-dotace-pomoc.A211008_115114_eko-zahranicni_jla?zdroj=ekonomikah_hp

https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/volkswagen-gigafactory-investice-havlicek.A211011_103720_ekonomika_ven

Autor: Miroslav Křížek | středa 13.10.2021 7:12 | karma článku: 32.22 | přečteno: 3747x

Další články blogera

Miroslav Křížek

Ekonomický odhad roku 2022

Letošní rok se chýlí ke konci, a proto si dovolím uzavřít ho ekonomickou predikcí pro rok přicházející. Nekončíme s příliš optimistickými čísly, co se týká naší i světové ekonomiky.

16.12.2021 v 7:08 | Karma článku: 32.79 | Přečteno: 5108 | Diskuse

Miroslav Křížek

NEflace, aneb nový ekonomický pojem

Inflaci se ve svých článcích věnuji dlouhodobě, ačkoli jsem její dramatické zvýšení předpokládal již na začátku tohoto roku, tak si při současné úrovni meziročního růstu 5,8 % kladu otázku, kdo je viníkem.

22.11.2021 v 8:05 | Karma článku: 31.30 | Přečteno: 4543 | Diskuse

Miroslav Křížek

Zase ta zatracená inflace

Ve svých článcích před inflačním rizikem varuji dlouhodobě, má predikce ze začátku roku předpovídala zhruba tříprocentní inflaci, trefil jsem se téměř přesně.

23.9.2021 v 7:11 | Karma článku: 29.01 | Přečteno: 3286 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Tomáš Flaška

Někdo tady lže

Prezident Pavel svolal schůzku opozice a koalice ohledně důchodové reformy. Záslužný čin. Nepamatuji, že by některý z jeho dvou předchůdců zkusil něco podobného. A o tom má prezidentská funkce být.

29.3.2024 v 9:13 | Karma článku: 14.75 | Přečteno: 156 | Diskuse

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 598 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.83 | Přečteno: 910 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1584 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 498 | Diskuse
Počet článků 35 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 6228

Ekonom, vysokoškolský pedagog, podnikatel, politik, filantrop, otec a letec. Ředitel několika institucí podporujících podnikání v ČR. Úspěšný podnikatel napříč obory.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...