Hnojíme ekonomiku tištěním peněz - kde je ale limit?

4. 03. 2021 8:57:50
Byl bych velmi rád, kdyby centrální banky a vlády přestaly ekonomiku práškovat tištěnými penězi jako o závod, protože na tom velmi rychle vzniká závislost a dochází k nežádoucím změnám chování všech, včetně investorů.

Minulé týdny jsou kromě boje s pandemií poznamenané ještě jedním dosud nevídaným jevem, který se na nejen akciové trhy přihnal jako tornádo a ohrožuje jejich samotné principy.

V investicích na kapitálových trzích vždy platilo pravidlo rizika vztahujícího se k návratnosti investice, tedy čím vyšší riziko, tím jste museli očekávat vyšší návratnost investice. Jenže v poslední době se objevilo iracionální chování retailových investorů, kdy vyhnali ceny určitých akcií tak vysoko, že následoval jejich pád. Vazba návratnosti a míry rizika se téměř vytratila a přišel nový princip, kdy investor očekává, že po něm přijde další, nakoupí za ještě vyšší cenu a vytáhne tedy cenu vzhůru, přičemž první doufá, že se nestane tím posledním, který v ruce drží černého Petra. Pokud vám to něco připomíná, tak věřte, že je to jako pyramidové schéma, známe také pod pojmem „letadlo“. Vzhledem k tomu, že spousta lidí je momentálně doma a hodně času prosedí za obrazovkou svého notebooku, je pro ně lákavé zapojit se do podobných investic na kapitálových trzích. Znalosti často nemají téměř žádné, zato netrpí finanční nouzí a tudíž to mohou být právě oni, kdo v pyramidovém schématu budou na úplně nejnižším a nejnevýhodnějším stupni.

Co to znamená pro trhy

Následky pro samotné trhy jsou značné, dochází k obrovskému kolísání hodnoty aktiv a zároveň k výkyvům hodnotících kritérií důležitých pro investory. Investování se tudíž stává nepřehledným a obtížným, protože nemáte tolik potřebná vodítka, díky kterým bylo dříve možné rozpoznat skutečnou hodnotu investice, zda se vyplatí či nikoli. Tato ztráta se automaticky prolíná s rostoucí bublinou na trhu, což už jsme tu v minulosti měli několikrát a nemusíme jít nikterak daleko, vzpomeňte si například na hypoteční krizi ve Spojených státech amerických. Začalo to podobnou přefouknutou bublinou, kdy naivní investoři z řad široké veřejnosti bezhlavě investovali do nemovitostí na hypotéku, aniž by tušili, že kýžený zisk nikdy nepřijde a bublina jednoho dne musí prasknout.

Mohou za to i centrální banky

Našponované jsou momentálně veškeré veřejné trhy, od nemovitostí po bájné digitální měny. Na nemovitostním trhu se situace přelévá i do sociální oblasti, kdy je pro mladou rodinu s průměrným příjmem téměř nemožné sehnat důstojné bydlení. Viníkem jsou bezpochyby v prvé řadě centrální banky, které vrhají do ekonomiky téměř neomezené množství tištěných peněz, což sice na první pohled může působit jako podpora růstu za pomocí hnojiva, ale všichni asi tušíme, co se s růstem stane, když půdu přehnojíte. Ano, faktor spálené země hrozí i naší ekonomice, protože pouhé sypání peněz není skutečným řešením problémů, ale jejich pouhé maskování. Nadměrný objem peněz lidé dále využívají na veřejných trzích, které reagují neadekvátně a tváří se, že rizika vymizela, jenže opak je pravdou, rizika investic stoupají. Ať už investice ohrožuje současná koronavirová krize nebo potenciální politické problémy, tak určité nebezpečí spatřuji i v různých státních podporách, pokud jsou neefektivně zacílené a tudíž nemají kýžený multiplikační efekt v podobě vzniku dalších hodnot. Tento fakt stojí v přímém rozporu se současným přístupem většiny politiků, pro které je výhodný keynesiánský přístup tištění peněz při každém zadrhnutí ekonomiky, což je pro jejich voliče jistě pohodlnější než cesta hayekovská, kdy je nutné dodržet vyrovnaný státní rozpočet a nezadlužovat se.

Inflace jako doprovodný efekt

Celý problém doprovází rostoucí inflace, o které jsem detailněji psal v jednom ze svých minulých blogů (Sežere nás inflace? Aneb inflační riziko v době pokoronavirové, 6.1.2021) a platí nadále, že ceny porostou, určitě už to pociťujete nejen u potravin, kde spotřebitelské ceny rostly nejvíce za posledních osm let. Pravděpodobně si připlatíme za benzín i elektroniku, ceny bytů jsou také čím dál vyšší. Nadměrné množství peněz v ekonomice se prostě vždy musí přelít do zvýšené inflace.

Závěrem bych rád dodal, že bych byl velmi rád, kdyby centrální banky a vlády přestaly ekonomiku práškovat tištěnými penězi jako o závod, protože na tom velmi rychle vzniká závislost a dochází k nežádoucím změnám chování všech, včetně investorů. Bez návratu k poctivým hodnotám jako jsou práce hlav a rukou plus vyrovnané veřejné rozpočty, to ale nepůjde.

https://www.idnes.cz/ekonomika/podniky/akcie-gamestop-burza-bublina-investice.A210225_114258_ekoakcie_mato

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/zdrazeni-koronavirus-ekonomika.A210302_200802_ekonomika_lsv?zdroj=otvirak

https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/bitcoin-rekordni-rust-tesla-investuje-kryptomena.A210208_143049_eko-zahranicni_vebe

https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/banker-pavel-rezabek-o-dluhove-krizi-a-dopadu-na-banky.A120618_155730_ekonomika_spi

Autor: Miroslav Křížek | čtvrtek 4.3.2021 8:57 | karma článku: 40.31 | přečteno: 9025x

Další články blogera

Miroslav Křížek

Ekonomický odhad roku 2022

Letošní rok se chýlí ke konci, a proto si dovolím uzavřít ho ekonomickou predikcí pro rok přicházející. Nekončíme s příliš optimistickými čísly, co se týká naší i světové ekonomiky.

16.12.2021 v 7:08 | Karma článku: 32.79 | Přečteno: 5108 | Diskuse

Miroslav Křížek

NEflace, aneb nový ekonomický pojem

Inflaci se ve svých článcích věnuji dlouhodobě, ačkoli jsem její dramatické zvýšení předpokládal již na začátku tohoto roku, tak si při současné úrovni meziročního růstu 5,8 % kladu otázku, kdo je viníkem.

22.11.2021 v 8:05 | Karma článku: 31.30 | Přečteno: 4543 | Diskuse

Miroslav Křížek

Pár ekonomických rad pro novou vládu

Pár ekonomických rad pro novou vládu. 5 zásadních problémů, které může nová vláda, doufejme, vyřešit.

13.10.2021 v 7:12 | Karma článku: 32.22 | Přečteno: 3746 | Diskuse

Miroslav Křížek

Zase ta zatracená inflace

Ve svých článcích před inflačním rizikem varuji dlouhodobě, má predikce ze začátku roku předpovídala zhruba tříprocentní inflaci, trefil jsem se téměř přesně.

23.9.2021 v 7:11 | Karma článku: 29.01 | Přečteno: 3286 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.65 | Přečteno: 596 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.70 | Přečteno: 903 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.90 | Přečteno: 1565 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 496 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 35 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 6228

Ekonom, vysokoškolský pedagog, podnikatel, politik, filantrop, otec a letec. Ředitel několika institucí podporujících podnikání v ČR. Úspěšný podnikatel napříč obory.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...