Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč leží moc v této zemi na ulici

Premiér by měl sebrat poslední zbytky sebeúcty, a pokud není schopen působit na lidi jako důvěryhodný a názorově pevný lídr, kterého nevláčí průzkumy veřejného mínění, tak by měl odstoupit. 

Řídí nás nemehla

Také se vám čím dál častěji v mysli promítá tenhle předvolební slogan Andreje Babiše, který nás z billboardů po celé republice ubezpečoval, jak jsme schopný národ, jen nás řídí nemehla? Obávám se, že ani marketingový mág Prchal nepředpokládal, že dojde k tak černému naplnění jeho slov.

 

Možná si řeknete, že kopnout si do vlády teď může každý a na jejich místě bychom také nevěděli, co máme pořádně dělat. Jenže my si je neplatíme za neschopnost, zbabělost a vyhrožování, my si tuhle partu z našich daní velkoryse dotujeme proto, aby kvalifikovaně rozhodovali a přijali patřičná opatření, která by na jedné straně chránila naše zdraví a na druhé nedecimovala ekonomiku.

 

Podnikatelé přes palubu

Když to vezmeme popořadě, tak na jaře nikdo nic pořádně nevěděl, počáteční zmatek by se tudíž dal odpustit. Co však omluvitelné není, je půl bilionový dluh a žádné výsledky, vláda musela minimálně selským rozumem dojít ke skutečnosti, že vir sám od sebe nezmizí a se zhoršeným podzimním počasím se situace rozhodně nezlepší, právě naopak. Naši čelní představitelé navíc selhali v podpoře postižených sektorů, která byla pomalá a zmatečná, jak už jsem psal ve svém starším článku. Podnikatelé často museli podporu z programu Anticovid vracet, někdy kvůli administrativní chybě, která sice byla na jejich straně, ale přičtěte si stres ze ztráty příjmů a zodpovědnost za zaměstnance a hned pochopíte, že úředníci by měli spíš být více nápomocní než rozdávat pokuty.

Na úterý 13. října připadá den soukromého podnikání, nevím, zda se mám hořkosladce smát nebo brečet, jaký dárek od naší vlády podnikatelé dostali. V gastronomii v podstatě ze dne na den musí zavřít své provozovny a přizpůsobit se na provoz výdejních okének, pokud mají vůbec tu možnost, pokud možnost nemají a zkrachují, tak jim ještě prezident přidá na náladě, protože podle něj „zkrachují jen neschopní“. Premiér sice včera slíbil, že postižené obory dostanou od státu náhradu, ale lidé mu už logicky nevěří ani slovo.

 

Fatální ztráta důvěry

Problém ztráty důvěry naší vlády je podle mě nejzásadnější a od něj se odvíjí i neochota části občanů přijímat logická, jednoduchá opatření jakými jsou roušky, rozestupy a desinfekce rukou. Důvěra je totiž ze slova věřit, a jak můžete věřit někomu, kdo přesouvá vlastní zodpovědnost tu na epidemiology, tu na ministra zdravotnictví a někdy na ministra školství, což premiér v tuto chvíli přesně dělá. Všimli jste si, jak najednou nenápadně mizí z tiskovek a předsouvá místo sebe pěšáky? Trik marketingového týmu kolem Babiše ale už průměrný volič snadno prokoukne, takže nebude fungovat příliš dlouho. V těžkých chvílích lidé potřebují srozumitelná a jasná vyjádření s přesně formulovanými podmínkami, nikoli blábolení a vyhrožování, že si za všechno můžeme sami svým chování. Tahle alibistická výmluva z úst premiéra nebyla jen jeho osobním selháním, ale odstrašující ukázkou, že Babiš nezapomněl nic z praktik dávno minulých, mezi které zastrašování a výhrůžky neomylně patřily. Třešinkou na dortu bylo vystoupení premiéra na poslední tiskové konferenci, nevím, zda se pokouší svým vystoupením nahradit divadelní představení v kategorii absurdní drama, ale rozhodně jsem z něj neměl dojem, že celá vláda má vůbec nějaký plán. A jsme opět u té důvěry, přece nikdo z vás nevěří někomu, kdo evidentně neví, co dělá.

 

Premiér by měl sebrat poslední zbytky sebeúcty, a pokud není schopen působit na lidi jako důvěryhodný a názorově pevný lídr, kterého nevláčí průzkumy veřejného mínění, tak by měl odstoupit. Jak se říká, není čas ztrácet čas a teď to platí dvojnásob, nepotřebujeme nekompetentní politiky, ale krizového manažera, který přesně nastaví podmínky a hlavně dodá lidem víru, že to zvládneme. Nebudeme si nalhávat, že nás čekají snadné časy, ale potřebujeme naději a ta se s touhle vládou vykřesává bohužel jen hodně těžko.

 

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/koronavirus-vlada-jednani-opatreni-zprisneni-narust-pripadu.A201012_134752_domaci_brzy

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/roman-prymula-zruseny-projev-ministr-zdravotnictvi-vlada-jednani-koronavirus.A201012_210312_domaci_vlc?zdroj=vybava_recombee

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/lockdown-koronavirus-babis-covid-prohlaseni-hamacek-prymula.A201010_155559_domaci_maka

https://vetvicka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=758750

Autor: Miroslav Křížek | středa 14.10.2020 8:35 | karma článku: 38,77 | přečteno: 3958x
  • Další články autora

Miroslav Křížek

Ekonomický odhad roku 2022

Letošní rok se chýlí ke konci, a proto si dovolím uzavřít ho ekonomickou predikcí pro rok přicházející. Nekončíme s příliš optimistickými čísly, co se týká naší i světové ekonomiky.

16.12.2021 v 7:08 | Karma: 32,86 | Přečteno: 5110x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Křížek

NEflace, aneb nový ekonomický pojem

Inflaci se ve svých článcích věnuji dlouhodobě, ačkoli jsem její dramatické zvýšení předpokládal již na začátku tohoto roku, tak si při současné úrovni meziročního růstu 5,8 % kladu otázku, kdo je viníkem.

22.11.2021 v 8:05 | Karma: 31,37 | Přečteno: 4545x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Křížek

Pár ekonomických rad pro novou vládu

Pár ekonomických rad pro novou vládu. 5 zásadních problémů, které může nová vláda, doufejme, vyřešit.

13.10.2021 v 7:12 | Karma: 32,22 | Přečteno: 3749x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Křížek

Zase ta zatracená inflace

Ve svých článcích před inflačním rizikem varuji dlouhodobě, má predikce ze začátku roku předpovídala zhruba tříprocentní inflaci, trefil jsem se téměř přesně.

23.9.2021 v 7:11 | Karma: 29,12 | Přečteno: 3286x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Miroslav Křížek

Soumrak střední třídy v Česku

Nejen ekonomické dění posledních měsíců mě donutilo se zamyslet, kdo je největším společenským otloukánkem, tedy kdo vlastně odnáší současnou situaci nejvíc.

25.8.2021 v 11:35 | Karma: 40,65 | Přečteno: 6402x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

ANO nemá představu o budoucnosti, odpověděl Fiala Babišovi ohledně důchodové reformy

24. dubna 2024  11:22

Šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X tento týden zveřejnil video, ve kterém...

Kdo pošle hlas do voleb z ciziny poštou, bude moci jít volit znovu a jinak

24. dubna 2024  10:57,  aktualizováno  11:20

Pravidla pro volby poštou ze zahraničí se ještě oproti původnímu vládnímu návrhu změní....

Senior přivezl granáty na služebnu v Prostějově autobusem, ukradl je na vojně

24. dubna 2024  11:17

Osmdesátiletý muž, který minulý týden přinesl na policejní služebnu v Prostějově v igelitové tašce...

Stát chtěl kvůli podvodu po elektrárně miliardu a půl, soud obžalované zprostil

24. dubna 2024  11:14

Státní podporu v hodnotě stovek milionů korun získala firma provozující jednu z největších českých...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6582x
Ekonom, vysokoškolský pedagog, podnikatel, politik, filantrop, otec a letec. Ředitel několika institucí podporujících podnikání v ČR. Úspěšný podnikatel napříč obory.

Seznam rubrik