Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stane se Česká republika pouští?

Základem všech řešení je ochrana přírody pro lidi, ne proti lidem. Takže i boj se suchem musí být veden pomocí odborníků a ne ekoteroristických nátlakových skupin. Jeden z pilířů by měl být návrat k české původní krajině.

V záplavě zpráv o novém typu koronaviru jako by úplně zanikly zprávy o katastrofálním stavu sucha v České republice. Přitom právě tento problém může být v horizontu let mnohem větším průšvihem než jakékoli respirační onemocnění. Sucho se v posledním období týká 99% našeho území, přičemž 10% je postiženo přímo extrémním suchem. I když v posledních dnech alespoň trochu zapršelo a zlepšila se intenzita sucha v povrchové vrstvě půdy (0-40 cm), problémem nadále zůstává intenzita sucha v hlubší vrstvě půdy (40-80 cm). Je také nutno vzít v úvahu, že cca 50% pitné vody se používá z podzemních vod. 

Nejsem hydrolog, ani klimatolog a nechci se do těchto rolí samozvaně pasovat, ale stav naší krajiny a zejména důsledků sucha trápí nejen mě. Odborníci se shodují, že primární příčinou neutěšeného stavu je dlouhodobý deficit srážek v určitém časovém intervalu. Asi se všichni shodneme na abnormálním vývoji počasí v posledních letech, jak je to dlouho, kdy byl v zimě opravdu sníh a v dubnu pravé aprílové počasí plné deště? Silničáři si sice díky mírné zimě mnou ruce, ale sníh a jeho jarní odtávání přírodě chybí, zrovna tak není úplně běžné, že v dubnu často teploty atakují spíše červnové hodnoty. Musíme si ovšem na rovinu přiznat, za sucho můžeme i my sami, a sice nevhodným a intenzivním zemědělstvím, nadměrnou regulací vodních toků a průmyslovou činností. Pokud totiž výše uvedené provádíme dlouhodobě špatně a bez ohledů na přírodu, tak vzrůstá tendence k vysušování krajiny.

Důsledky sucha hrozí opravdu až katastrofální, jako první sektor ekonomiky, který je pocítí, bude zemědělství a jeho produkce, což odborníci definují jako primární dopady. Sníží se výnosy jednotlivých plodin na hektar a bude obtížné zajistit krmivo pro hospodářská zvířata. Farmářům citelně klesnou příjmy, někteří se dokonce dostanou do neřešitelné situace a budou muset s podnikáním skončit. Vzroste i počet žádostí směrem ke státu o kompenzace. Vše pocítíme v konečném důsledku my ve svých peněženkách, ceny potravin poletí strmě vzhůru a některých bude dokonce i nedostatek. Nespasí nás ani levnější dovoz ze zahraničí, situace se suchem není růžová ani tam. V primárním sektoru ekonomiky dopady dále pocítí lesnictví a rybolov, sekundárně vzniknou ztráty i v dopravě, energetice a průmyslu. Hrozí zvýšená nezaměstnanost, následně také ztráty příjmů pro místní komunity a pro státní rozpočet jako celek.

Nesmíme opomíjet ani sekundární dopady na společnost, celosvětově hrozí vzestup nelegální migrace za účelem dostat se do oblastí, kde voda ještě je. U nás se budou vyostřovat spory mezi vlastníky a uživateli vodních zdrojů, ekonomické ztráty totiž nedopadnou na všechny rovnoměrně, takže se napětí ve společnosti zvýší.

Základem všech řešení je ochrana přírody pro lidi, ne proti lidem. Takže i boj se suchem musí být veden pomocí odborníků a ne ekoteroristických nátlakových skupin. Jeden z pilířů by měl být návrat k české původní krajině, nikdy v minulosti nebyly obrovské jednolité lány polí bez diverzifikace plodin, remízků a mokřadů. Snížení zemědělského sucha je prioritní, tudíž podporovat každé řešení, které v krajině zadrží vodu (pozemkové úpravy, obnova rybníků,…). Zároveň je nutné dodat, že by pomohlo zastavit dotace na biopaliva a zamezit přimíchávání biosložky do pohonných hmot, pozitivním důsledkem bude dramatické snížení pěstování řepky, která sice jako plodina má i agrotechnická pozitiva, ale je potřeba ji masivně chemicky ošetřovat na obrovských souvislých plochách, což vede k erozi půdy a zhoršování půdního profilu. Vedlejší pozitivum může být i následné zvýšení pěstování jiných plodin a zlepšení naší potravinové soběstačnosti.

Další opatření musí směřovat opět k retenci vody v krajině, ale i v domácnostech. Kdo si u rodinného domu zřídí retenční nádrž, určitě neprohloupí. Zvážil bych podporu malých a středních podniků a zemědělských farem, které se začnou zabývat zodpovědným hospodařením s vodou. Zároveň se musíme všichni naučit chovat se k vodě šetrně, to bude zásadní úkol nejen pro jednotlivce, ale i pro průmysl a zemědělství. Zásadní je řešit ruku v ruce problematiku plýtvání pitnou vodou ve velkém, mnohde ve světě kroutí hlavou, že splachujeme a zaléváme pitnou vodou.

Tento článek rozhodně neměl přinést ještě větší míru stresu a obav do beztak už dost vyhrocené doby, ale má být varováním, protože v budoucnu už nebude platit „Sůl nad zlato“, ale „Voda nad zlato“.  

 

Autor: Miroslav Křížek | pondělí 11.5.2020 9:37 | karma článku: 0 | přečteno: 1146x
  • Další články autora

Miroslav Křížek

Ekonomický odhad roku 2022

Letošní rok se chýlí ke konci, a proto si dovolím uzavřít ho ekonomickou predikcí pro rok přicházející. Nekončíme s příliš optimistickými čísly, co se týká naší i světové ekonomiky.

16.12.2021 v 7:08 | Karma: 32,86 | Přečteno: 5110x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Křížek

NEflace, aneb nový ekonomický pojem

Inflaci se ve svých článcích věnuji dlouhodobě, ačkoli jsem její dramatické zvýšení předpokládal již na začátku tohoto roku, tak si při současné úrovni meziročního růstu 5,8 % kladu otázku, kdo je viníkem.

22.11.2021 v 8:05 | Karma: 31,37 | Přečteno: 4545x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Křížek

Pár ekonomických rad pro novou vládu

Pár ekonomických rad pro novou vládu. 5 zásadních problémů, které může nová vláda, doufejme, vyřešit.

13.10.2021 v 7:12 | Karma: 32,22 | Přečteno: 3749x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Křížek

Zase ta zatracená inflace

Ve svých článcích před inflačním rizikem varuji dlouhodobě, má predikce ze začátku roku předpovídala zhruba tříprocentní inflaci, trefil jsem se téměř přesně.

23.9.2021 v 7:11 | Karma: 29,12 | Přečteno: 3286x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Miroslav Křížek

Soumrak střední třídy v Česku

Nejen ekonomické dění posledních měsíců mě donutilo se zamyslet, kdo je největším společenským otloukánkem, tedy kdo vlastně odnáší současnou situaci nejvíc.

25.8.2021 v 11:35 | Karma: 40,65 | Přečteno: 6402x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Opilé policisty, kteří napadli dívku před nočním barem, inspekce obvinila

25. dubna 2024  10:35

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinila policistu a policistku, kteří napadali v...

Rozepře o důchodové reformě i ústavní žaloby. Mluví stínová vláda hnutí ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  10:34

Přímý přenos V atriu Poslanecké sněmovny probíhá tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci zřejmě...

Party na veřejných záchodech. Vandalové si přinesli televize, okna zakryli dveřmi

25. dubna 2024  10:34

Veřejné toalety u náměstí 1. máje a Malé ulice v Mimoni se staly místem bujarého setkání. Účastníci...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  10:15

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6582x
Ekonom, vysokoškolský pedagog, podnikatel, politik, filantrop, otec a letec. Ředitel několika institucí podporujících podnikání v ČR. Úspěšný podnikatel napříč obory.

Seznam rubrik