Vládní ochotnické divadlo

27. 04. 2020 9:25:39
Nejen já podporuji hlavně oživení a obnovení ekonomiky. Lidem se musí vyplatit pracovat, ne být v karanténě. Vítám tudíž i dřívější termíny pro otevření provozoven firem i živnostníků, jenže ti musí mít alespoň minimální jistotu.

V posledních dnech jednání a konání našich vládních zástupců připomíná tragikomedii s prvky grotesky. Nejvíce na současný stav ale sedí věta z pohádky o Pyšné princezně: „Odvolám, co jsem odvolal a slibuji, co jsem slíbil.“ Jak jinak si vysvětlit, že občané jsou seznamováni s novým vývojem opatření většinou zásadně večer, takže nás vlastně udržují v permanentní bdělosti, protože co platí dnes, může být zítra ráno úplně jinak. Všimněte si ještě jedné pozoruhodnosti, na tiskových konferencích vlády poslední dobou až podezřele často chybí samotný premiér Andrej Babiš. Že by mu jeho PR poradci doporučili už se příliš neobjevovat a nespojovat se s tímhle cirkusem, aby to nemělo vliv na volební preference hnutí ANO?

V kontrastu s počínáním české vlády se mi vždy vybaví tiskovky rakouských vládních představitelů, kancléř Sebastian Kurz předstoupí před novináře, sundá si roušku a jako první pochválí občany za dodržování opatření, nezapomene jim poděkovat a pokračuje střízlivě, srozumitelně ve svém projevu. Čeho se většinou dočkáme my? Huhňání v rouškách a někdy také vyhrožování, že o Velikonocích jsme se nechovali dobře, takže se to určitě projeví a budou se opět muset zpřísnit restrikce. Nic takového se naštěstí nestalo, protože naši občané jsou ve velké většině zodpovědní a doporučení epidemiologů dodržují. My nepotřebujeme kárat jako nějaké malé děti, my potřebujeme rozhodný, věcný a promyšlený plán jak se navrátit k relativně normálnímu životu.

Nejen já podporuji hlavně oživení a obnovení ekonomiky. Lidem se musí vyplatit pracovat, ne být v karanténě. Vítám tudíž i dřívější termíny pro otevření provozoven firem i živnostníků, jenže ti musí mít alespoň minimální jistotu, že když nakoupí zásoby pro své podnikání a objednají na určité termíny zákazníky, tak to nebudou muset zase kvůli jinému rozhodnutí vlády měnit. Nejistota je bohužel jedním z faktorů, který negativně ovlivňuje současné ekonomické dění. Vláda by měla fungovat jako stabilizační prvek a ne jako soubor ochotníků k pobavení, který vnáší do situace ještě větší zmatek.

Co je ovšem mnohem závažnější a vzbuzuje jisté pochybnosti, jsou nákupy ochranných pomůcek během nouzového stavu. Ministerstvo zdravotnictví podle informací irozhlas.cz objednalo dodávky respirátorů od firmy Recea Praha v celkové výši 310 milionů Kč. Podezřelé je, že jednatel firmy je v současné době zapletený hned v 18 exekučních řízení a trvalé bydliště má na městském úřadě Prahy 5, navíc se firma zabývá i cukrářstvím a uzenářstvím. Už jen to vzbuzuje pochybnosti o důvěryhodnosti takového dodavatele. Ale to není vše, další objednávka ministerstva zdravotnictví směřovala k firmě La Factory, která měla dodat medicínské masky za 1,2 miliardy Kč. Jedná se o nečinnou firmu, bez zaměstnanců a podle účetní uzávěrky s nulovým ziskem. Nepřipadá vám to minimálně zvláštní? Jenže opět nekončíme, tentokrát se jedná o přemrštěné ceny za ochranné pomůcky, ministerstvo vnitra je dokázalo nakoupit až šestkrát levněji než Vojtěchův resort. Ministerstvo zdravotnictví na začátku propuknutí pandemie koronaviru nakupovalo respirátory FFP2 za 866 Kč bez DPH, ale to samé ministerstvo ve svém přehledu uvedlo, že stejné výrobky kupovalo i za 50 Kč. Ještě si nepřipadáte jako v kocourkově? Dodávám, že ani v nouzovém stavu vláda nesmí postupovat netransparentně a kupovat evidentně předražené ochranné pomůcky. Legislativně je sice možné momentálně uzavírat smlouvy i bez výběrového řízení, ale to není relevantní důvod, proč by ministr Vojtěch měl státnímu rozpočtu pouštět žilou.

Vláda mohla také pružněji reagovat na nabídku respirátorů a masek od českých výrobců, s těmi ovšem většinou nikdo nejednal a na jejich nabídky často ani nikdo nereagoval. Prý by pomůcek nevyrobili dostatečné množství, argumentuje ministr vnitra Hamáček. Ale i to menší množství by znamenalo podporu českých firem a v nadcházející těžké ekonomické situaci se každé pracovní místo počítá.

Kdybych měl vládě na závěr vystavit vysvědčení, tak bych ohodnotil chvalitebnou prvotní rychlost zavedení restrikcí, což byl určitě dobrý krok a pomohl zastavit šíření choroby. Ale v ostatních předmětech jako je podpora ekonomiky nebo komunikace s občany by to byla nedostatečná, zde vláda dlouhodobě selhává. Na druhé straně bych dal výbornou za odehraná divadelní představení na tiskovkách, kultura je momentálně u ledu, tak se můžeme pobavit alespoň provizorně. Jen mi to v konečném důsledku přijde jako hodně hořkosladká komedie, která bohužel bude mít důsledky pro nás všechny.

Autor: Miroslav Křížek | pondělí 27.4.2020 9:25 | karma článku: 45.58 | přečteno: 10448x

Další články blogera

Miroslav Křížek

Ekonomický odhad roku 2022

Letošní rok se chýlí ke konci, a proto si dovolím uzavřít ho ekonomickou predikcí pro rok přicházející. Nekončíme s příliš optimistickými čísly, co se týká naší i světové ekonomiky.

16.12.2021 v 7:08 | Karma článku: 32.79 | Přečteno: 5103 | Diskuse

Miroslav Křížek

NEflace, aneb nový ekonomický pojem

Inflaci se ve svých článcích věnuji dlouhodobě, ačkoli jsem její dramatické zvýšení předpokládal již na začátku tohoto roku, tak si při současné úrovni meziročního růstu 5,8 % kladu otázku, kdo je viníkem.

22.11.2021 v 8:05 | Karma článku: 31.30 | Přečteno: 4538 | Diskuse

Miroslav Křížek

Pár ekonomických rad pro novou vládu

Pár ekonomických rad pro novou vládu. 5 zásadních problémů, které může nová vláda, doufejme, vyřešit.

13.10.2021 v 7:12 | Karma článku: 32.22 | Přečteno: 3742 | Diskuse

Miroslav Křížek

Zase ta zatracená inflace

Ve svých článcích před inflačním rizikem varuji dlouhodobě, má predikce ze začátku roku předpovídala zhruba tříprocentní inflaci, trefil jsem se téměř přesně.

23.9.2021 v 7:11 | Karma článku: 29.01 | Přečteno: 3286 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 18.31 | Přečteno: 376 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 59 | Diskuse

Milan Smutný

Za e-autem v Německu zůstávají emise CO2 emise dvakrát vyšší než ze spalovacích motorů

Klíčovým prvkem dekarbonizační ideologie EU je nadirigovaný přechod na povinnou elektromobilitu od roku 2035. Ovšem emise CO₂ z čistě elektrických vozů jsou však podle německé analýzy dvakrát vyšší než u spalovacích aut.

18.3.2024 v 1:46 | Karma článku: 42.50 | Přečteno: 5656 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Čelíme statistickému zkreslení

Počet lidí, kteří si spoří na penzi se státním příspěvkem v takzvaném třetím pilíři penzijního systému, v roce 2023 klesl o 173.000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí.

16.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 45.74 | Přečteno: 10187 | Diskuse

Hugo Körbl

Páka na zlepšení platební morálky v obchodních vztazích: 1200 Kč za každou pozdní platbu

Je zajímavé, že se ve své advokátní praxi často setkávám s tím, že se zapomíná na to, že podnikatel má při pozdě zaplacené faktuře nárok vůči jinému podnikateli rovněž na částku 1.200,- Kč jako paušální náhradu nákladů.

12.3.2024 v 13:17 | Karma článku: 11.64 | Přečteno: 327 | Diskuse
Počet článků 35 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 6227

Ekonom, vysokoškolský pedagog, podnikatel, politik, filantrop, otec a letec. Ředitel několika institucí podporujících podnikání v ČR. Úspěšný podnikatel napříč obory.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...