Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stát - dobrý sluha, špatný pán

V Trikoloře si pevně stojíme za názorem, že stát je tu pro lidi a ne naopak, je pro nás nemyslitelné, aby státní agenda, regulace a zbytečné zákony zasahovaly v nadbytečné míře do života nás všech. 

Přesně toto české přísloví se mi vybavilo, když jsem si tento týden pročítal osobní zkušenosti podnikatelů s navrhovanou pomocí od státu v době koronakrize. Vesměs se všemi příběhy jako červená nit táhnou slova o nekoncepčnosti, špatné organizaci, přílišné složitosti, liknavosti a zmatečnosti ze strany úřadů.

Konkrétně například program Antivirus od Ministerstva práce a sociálních věcí napoprvé „neumělo“ vyplnit 70% podnikatelů, kteří žádali o příspěvek na kurzarbeit, tedy žádost o vyplacení části mzdy jejich zaměstnanců státem. Kurzarbeit je sama o sobě dobrá metoda, nápomocná při záchraně pracovních míst, ovšem přístup státních úředníků i samotného ministerstva je evidentně špatný. Přece nikdo nevěříte, že je mezi námi 70% podnikatelů, kteří by nezvládli vyplnit dobře strukturovaný formulář, takže chyba by se v tomto případě měla hledat spíše na straně ministerstva. To se hájí, že po technické stránce byl systém zcela v pořádku, jenže úředníci by si měli přiznat, že měl tedy nejspíš jiné vady. K těm řadím především zmatek v povinných a nepovinných údajích, „výši odhadovaného příspěvku“ žadatel nejdříve vyplnit nemusel, ale při nevyplnění se dočkal telefonátu z ministerstva s tím, že je jeho žádost neúplná. Odhalila se také nedůvěra mezi jednotlivými ministerstvy, kdy resortu financí stačí číslo účtu v sytému ARES, ale ministerstvo práce a sociálních věcí požaduje doklad o zřízení účtu v bance. Jistě, podnikatel v nesnázích momentálně nemá nic lepšího na práci než zdlouhavě v bance získávat tento dokument.

Státní byrokracie se moc nevyznamenala ani v případě živnostníků, slibovaných 25 tisíc Kč ještě spousta z nich ani nemá na účtu a finanční správa už vyhrožuje až osmiletým trestem vězení pro černé pasažéry. Nedělám si iluze, že by se nějací nevyskytli, ale v tomto okamžiku vypouštět do médií výhrůžky o vězení je podle mého názoru dost předčasné a úředníci by spíše měli napnout síly směrem k vyřízení všech žádostí. Kontroly a postihy navíc spoustu živnostníků od podání žádosti o podporu odrazují, podmínky jsou totiž v současné době nejasné i pro samotné daňové poradce. Když jim nerozumí ani odborníci, jak jim má rozumět váš instalatér, masér nebo kadeřnice?

Problémy jsou i na ministerstvu průmyslu, žadatelé o bezúročné úvěry v programu Covid čekají na odpověď často několik týdnů, které tráví v nejistotě, zda mohou s podporou počítat. Když se po měsíci dočkají odpovědi, chybí vysvětlení pro zamítnutí žádosti. Nepřipadá vám to trochu jako ve slavném románu Hlava XXII?

Stát nikdy nemá být v roli zlého pána, ale poctivého a pracovitého sluhy. Občané se nesmí bát požádat státní úředníky o pomoc v nouzových situacích, oni jsou tu pro ně a ne naopak. Po této zkušenosti s fungováním státního aparátu v krizové době koronaviru je nutné vyvodit důsledky. Byrokracie se musí změnit směrem k malému počtu dobře placených úředníků a zrušení zbytečných úřadů. Věděli jste, že si z našich daní platíme například úřad CENIA? Že o něm slyšíte poprvé? Není divu, zabývá se totiž „hodnocením a interpretací informací o životním prostředí“, to vše za „pouhých“ 64 milionů ročně. Podobných úřadů by se našlo jistě mnohem více a v návaznosti na štíhlejší úřednický stav by bylo možné zavést i nižší daně, prostě bychom jich živili méně.

Bolestným místem je i nepropojenost jednotlivých úřadů a ministerstev, zde musíme jít cestou moderního státu s perfektními službami v oblasti e-government, které mají být přehledné pro každého, rychlé a spolehlivé. Současná elektronická komunikace s úřady je občas pro podnikatele i řadové občany zkouškou jejich trpělivosti, to se musí změnit. Moderní elektronické nástroje mohou přinést také úspory a efektivnější využití pracovní doby úředníků.

V Trikoloře si pevně stojíme za názorem, že stát je tu pro lidi a ne naopak, je pro nás nemyslitelné, aby státní agenda, regulace a zbytečné zákony zasahovaly v nadbytečné míře do života nás všech. Preferujeme snížení byrokratické zátěže ve všech oblastech a jsem osobně přesvědčen, že nejsme malé děti, které musí někdo neustále řídit a dirigovat. Naopak, jsme stát pracovitých a schopných lidí, nesoucích plně zodpovědnost za své konání. Stát nám v našem snažení má pomáhat a nikoli házet klacky pod nohy, žádná prosperita totiž ještě nevznikla z přebujelé byrokracie, ale jen z poctivé a vytrvalé práce.

 

Autor: Miroslav Křížek | pondělí 20.4.2020 7:45 | karma článku: 26,85 | přečteno: 682x
  • Další články autora

Miroslav Křížek

Ekonomický odhad roku 2022

Letošní rok se chýlí ke konci, a proto si dovolím uzavřít ho ekonomickou predikcí pro rok přicházející. Nekončíme s příliš optimistickými čísly, co se týká naší i světové ekonomiky.

16.12.2021 v 7:08 | Karma: 32,86 | Přečteno: 5110x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Křížek

NEflace, aneb nový ekonomický pojem

Inflaci se ve svých článcích věnuji dlouhodobě, ačkoli jsem její dramatické zvýšení předpokládal již na začátku tohoto roku, tak si při současné úrovni meziročního růstu 5,8 % kladu otázku, kdo je viníkem.

22.11.2021 v 8:05 | Karma: 31,37 | Přečteno: 4545x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Křížek

Pár ekonomických rad pro novou vládu

Pár ekonomických rad pro novou vládu. 5 zásadních problémů, které může nová vláda, doufejme, vyřešit.

13.10.2021 v 7:12 | Karma: 32,22 | Přečteno: 3749x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Křížek

Zase ta zatracená inflace

Ve svých článcích před inflačním rizikem varuji dlouhodobě, má predikce ze začátku roku předpovídala zhruba tříprocentní inflaci, trefil jsem se téměř přesně.

23.9.2021 v 7:11 | Karma: 29,12 | Přečteno: 3286x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Miroslav Křížek

Soumrak střední třídy v Česku

Nejen ekonomické dění posledních měsíců mě donutilo se zamyslet, kdo je největším společenským otloukánkem, tedy kdo vlastně odnáší současnou situaci nejvíc.

25.8.2021 v 11:35 | Karma: 40,65 | Přečteno: 6402x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  19:40

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu

25. dubna 2024  19:25

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek...

Ázerbájdžán v Karabachu zboural arménskou vesnici, na místě staví mešitu

25. dubna 2024  18:55

Ázerbájdžán v jedné ze znovuzískaných vesnic v Náhorním Karabachu zbořil 200 let starý arménský...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6582x
Ekonom, vysokoškolský pedagog, podnikatel, politik, filantrop, otec a letec. Ředitel několika institucí podporujících podnikání v ČR. Úspěšný podnikatel napříč obory.

Seznam rubrik