Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zavirovaná ekonomika

Vliv nákazy COVID 19 v širších ekonomických souvislostech, připravenost české vlády na neznámé hrozby. 

Zavirovaná ekonomika

V posledních dnech a týdnech sdělovacím prostředkům vládne jednoznačně téma koronaviru, neboli šíření viru COVID-19 z čínského města Wu-chan dál do světa, Evropu nevyjímaje. Nerad bych se pouštěl do spekulací o vzniku viru nebo o opodstatněnosti některých přijatých bezpečnostních opatření, nicméně v dnešním globalizovaném světě nesmíme opomenout ani ekonomický dopad virové epidemie.

Odhad Mezinárodního měnového fondu v tuto chvíli počítá se zpomalením růstu čínské ekonomiky z šesti procent na 5,6 procenta, ale přiznejme si, že je to spíše odhad optimistický, který nepočítá s případným zhoršením epidemie, spíše s jejím brzkým koncem a rychlým řešením následků. Nepochybuji, že organizačně zdatná Čína si nakonec s negativními dopady koronaviru na svou ekonomiku poradí stejně dobře a rychle jako se stavbou dálnic. Jenže u nás je situace o dost odlišnější, pokud by tu epidemie vypukla a řešila se jako rekonstrukce D1, tak bych si možná raději přál být v Číně… Ale raději zpět k ekonomice a průmyslu, celosvětové dopady šíření COVID-19 měřené v poklesu růstu světové ekonomiky jsou prozatím odhadovány na minus 1,2 procenta HDP. Vše bude nesmírně záležet na dalším vývoji šíření nemoci, a hlavně zda přeroste či nepřeroste do pandemie.

Svůj podíl na poklesu ekonomiky a průmyslu bude mít jistě i panika, kterou velkou měrou podporují média. V Itálii už obchodníci hlásí obavy z poklesu tržeb zejména v turistických lokalitách, jakými jsou Řím nebo Milano. Opačná je situace u nás, obchodníci se doslova radují z druhých Vánoc, na odbyt jdou zejména trvanlivé potraviny a respirátory. Nákupní horečka kulminovala v posledních dnech, zásluhu na tom určitě měla i „uklidňující“ slova předsedy Správy státních hmotných rezerv Pavla Švagra, stát prý má v případě nouze zásobu jídla pouze na 1,3 dny. Z úst vysokého státního úředníka tedy zaznělo potvrzení neschopnosti státu řešit i vážnější potravinovou krizi v případě stavu nouze. Ve světle jeho slov mám pro nakupující o něco větší pochopení, nechtějí se spoléhat na stát, ale raději sami na sebe, což je vždy dobrý přístup.

Celosvětová ekonomika je v dnešním globalizovaném světě velmi propojená a dalo by se říci i závislá na Číně a její produkci. České vývozy do Čínské lidové republiky za posledních pět let zaznamenávají trvale rostoucí tendence, v roce 2018 činil objem exportu do Číny 56,173 miliardy korun. K tomu si musíme připočíst i naše exporty různých dílů a průmyslových polotovarů do Německa, které se zde zkompletují a následně vyvezou hotové do Číny. Pokud by v Asii došlo k poklesu odbytu kvůli snížené poptávce zásluhou šířícího se koronaviru či státem nařízené karantény, znamenalo by to pro české podniky ztížení situace na těchto trzích a následně i snížení výroby u nás, než by se našly náhradní trhy, pokud by se tedy vůbec podařilo je najít. Pokles hospodářského růstu by pak byl logickým důsledkem.

Pokud se na naši ekonomiku podíváme z hlediska dovozu, zjistíme ještě větší propojenost s Čínou, v roce 2017 zaznamenal Český statistický úřad podíl Číny na našem importu v hodnotě 12,5% , první je opět Německo s 25,8 %, ale opět si zrovna tak jako u exportu musíme uvědomit, že k našim sousedům se z Číny doveze spousta subdodávek, které se následně zhotoví v Německu, a po té dovezou k nám. Skutečná závislost na čínském importu bude tudíž vyšší. Pokud by podniky v Číně měly kvůli COVID-19 dlouhodobější výpadky výroby znamenalo by to pro nás mimo jiné i inflační tlaky, protože by se toto zboží muselo importovat z jiných zemí s vyššími místními mzdami a tudíž s dražšími výrobky.

Snažím se ale nebýt příliš pesimistický, každou mimořádnou situaci v ekonomice vidím také jako příležitost k poučení a šanci dělat věci pro příště trochu jinak a možná i lépe. Z pevně propojeného řetězce globálních obchodních vztahů nelze jistě jen tak lehce vystoupit a najet na cestu naprosté soběstačnosti, na to je český trh příliš malý a solidní zahraniční obchodní partnery ke své prosperitě potřebujeme. Nicméně mě napadá, že by vláda měla mnohem více dlouhodobě podporovat malé a střední podnikatele, kteří vždy tvořili pilíře ekonomiky této země a my spotřebitelé bychom se možná měli více zamyslet nad naší závislostí na spotřebním zboží z Číny, které by leckdy šlo nahradit zbožím právě od lokálních producentů.

Nezbývá než dodat, držme sobě i ekonomice palce a hlavně, nepanikařme, koronavirus napadá dýchací cesty nikoli mozek, takže chladnou hlavu a hodně sil všem!

 

 

Autor: Miroslav Křížek | neděle 1.3.2020 15:50 | karma článku: 31,70 | přečteno: 1547x
  • Další články autora

Miroslav Křížek

Ekonomický odhad roku 2022

Letošní rok se chýlí ke konci, a proto si dovolím uzavřít ho ekonomickou predikcí pro rok přicházející. Nekončíme s příliš optimistickými čísly, co se týká naší i světové ekonomiky.

16.12.2021 v 7:08 | Karma: 32,86 | Přečteno: 5110x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Křížek

NEflace, aneb nový ekonomický pojem

Inflaci se ve svých článcích věnuji dlouhodobě, ačkoli jsem její dramatické zvýšení předpokládal již na začátku tohoto roku, tak si při současné úrovni meziročního růstu 5,8 % kladu otázku, kdo je viníkem.

22.11.2021 v 8:05 | Karma: 31,37 | Přečteno: 4545x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Křížek

Pár ekonomických rad pro novou vládu

Pár ekonomických rad pro novou vládu. 5 zásadních problémů, které může nová vláda, doufejme, vyřešit.

13.10.2021 v 7:12 | Karma: 32,22 | Přečteno: 3749x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Křížek

Zase ta zatracená inflace

Ve svých článcích před inflačním rizikem varuji dlouhodobě, má predikce ze začátku roku předpovídala zhruba tříprocentní inflaci, trefil jsem se téměř přesně.

23.9.2021 v 7:11 | Karma: 29,12 | Přečteno: 3286x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Miroslav Křížek

Soumrak střední třídy v Česku

Nejen ekonomické dění posledních měsíců mě donutilo se zamyslet, kdo je největším společenským otloukánkem, tedy kdo vlastně odnáší současnou situaci nejvíc.

25.8.2021 v 11:35 | Karma: 40,65 | Přečteno: 6402x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6582x
Ekonom, vysokoškolský pedagog, podnikatel, politik, filantrop, otec a letec. Ředitel několika institucí podporujících podnikání v ČR. Úspěšný podnikatel napříč obory.

Seznam rubrik